Asmens duomenų naudojimas tiesioginei rinkodarai


Patarimas - nemokamas, bet, jei norėtumėt atsidėkoti, rekomenduokite jį (spauskite čia).

Vieną dieną siurprizas – savo pašto dėžutėje randu didelį geltoną voką. Kažką laimėjau kažkokiam „Didžiajame žaidime“!? Laiškas asmeninis, su mano vardu, pavarde ir adresu, iš kažkokios „Arpresa“ ir „Readers digest“. Tokių nežinau ir jokiais būdas su jais nekontaktavau. Iš kur pas juos mano asmens duomenys? Kodėl jie be mano žinios kėsinasi į mano privataus gyvenimo neliečiamumo teisę, siuntinėdami kažkokius afera kvepiančius žaidimus? Apima nemalonus jausmas, lyg kas mano piniginėje rausėsi. Kyla pasipiktinimas ir noras kuo greičiau apsisaugoti nuo įžūlių aferistų.

Taigi, kaip įstatymai gina mano privatumą ir kam skųstis, kai į jį kėsinamasi panašiu į šį atveją?

Paštu asmeniškai atsiųstas „Arpresos“ laiškas yra tiesioginės rinkodaros veikla, kurioje asmens duomenų naudojimo reikalavimus nustato Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas (toliau – Įstatymas). Jame draudžiama naudoti (tvarkyti) ypatingus asmens duomenis tiesioginės rinkodaros tikslais be duomenų subjekto duoto sutikimo. Taip pat Įstatymo 14 straipsnyje numatyta, kad duomenų valdytojui renkant asmens duomenis yra nustatoma jų saugojimo trukmė. Be to, savo pačių klientų kontaktinius asmens duomenis (vardą, pavardę ir adresą) prekių pardavėjas ar paslaugų teikėjas (duomenų valdytojas) gali naudoti be atskiro duomenų subjekto sutikimo tik savo paties panašių prekių ar paslaugų rinkodarai, jeigu klientas iš pradžių neprieštaravo dėl tokio duomenų naudojimo teikiant kiekvieną pasiūlymą. Įstatymo 23 straipsnyje nurodoma duomenų subjekto (asmens) teisė nesutikti, kad būtų tvarkomi jo asmens duomenys, reikalauti ištaisyti, sunaikinti jo asmens duomenis arba sustabdyti jų naudojimą, kai juos naudojant nesilaikoma įstatymų nuostatų. Asmuo turi teisę kreiptis į duomenų valdytoją dėl jo asmens duomenų tvarkymo klausimų, numatytų Įstatyme, o duomenų valdytojas, gavęs duomenų subjekto prašymą, ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo asmens kreipimosi dienos turi pateikti jam atsakymą. Jeigu prašymas išreikštas rašytine forma, duomenų valdytojas turi pateikti atsakymą raštu.

Na, o dabar apie pretenzijos pateikimą duomenų tvarkytojui ir skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai. Pirmiausia raštu reikia kreiptis į duomenų tvarkytoją (mano atveju „Arpresa“, tik jokiu būdu ne siunčiant žaidimo voko su atsakymu „Ne“):

1) paprašyti pateikti informaciją, kokius Jūsų asmens duomenis valdytojas turi, kada ir kokiam terminui iš Jūsų juos gavo, kokiems tikslams arba iš kokio duomenų valdytojo (nurodant rekvizitus ir buveinę) gavo, jei duomenis jam perdavė kitas valdytojas arba kam ir kokiais tikslais juos perdavė,

2) išreikšti savo nesutikimą, kad Jūsų asmens duomenys būtų naudojami,

3) pareikalauti sunaikinti turimus Jūsų asmens duomenis arba sustabdyti asmens duomenų tvarkymo veiksmus ir apie tai pranešti raštu ne vėliau, kaip numato Įstatymas,

4) pranešti, kad negavus atsakymo, duomenų valdytojo veiksmai bus skundžiami Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai.

Negavus atsakymo iš duomenų valdytojo arba jį gavus nemotyvuotą ar neatitinkantį Įstatymo nuostatų, galima raštų pateikti skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai, pridedant savo kreipimąsi į duomenų valdytoją ir jo atsakymą.

[teisingiskundai]

2 comments:

  1. Aš irgi apturėjau panašų šoką - tikrai reikia sudrausminti tokius ramybės drumstėjus.

    ReplyDelete
  2. Anonymous22:10

    Labai rekomenduoju užeiti čia-apie šį itin pavojingą aferistą dar nedaug kas žino:

    www.netiesa.lt/node/739

    ReplyDelete