Vartotojų teises ginančių įstaigų sprendimai nagrinėjant skundus

Patarimas - nemokamas, bet, jei norėtumėt atsidėkoti, rekomenduokite jį (spauskite čia).

Vartotojai kreipiasi į valstybines ikiteismines įstaigas ginančias vartotojų teises, tikėdamiesi, kad jos išspręs kilusius ginčus su pardavėjais ir paslaugų teikėjai. Kiekviena tokia įstaiga ar institucija vadovaujasi įstatymais ir poįstatyminiais aktais, kurie apibrėžia jų veiklos kompetenciją ir galias ginant vartotojų teises. Nagrinėjant vartotojų skundus įstaigos privalo tirti tik jų kompetencijai priskirtus klausimus, vadovaudamoi teisės aktuose numatytomis procedūromis ir taisyklėmis. Jei vartotojas pateikia prašymą išnagrinėti skundą ne pagal įstaigos kompetenciją, pastaroji “vieno langelio” principu tokį skundą ar dalį jo klausimų turi persiųsti nagrinėti kitai institucijai, kurios kompetencijai klausimai priskirti, pvz.: jei vartotojas kreipiasi į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą su prašymu išnagrinėti ginčą dėl skelbiamo pinigų internetinio žaidimo teikėjo veiksmų, kuriuos vartotojas laiko nesąžiningais ir dėl to patyrė nuostolį, sumokėdamas žaidime numatytus užmokesčius, tarnyba turi ištirti skundą ir pateikti išvadas dėl šio žaidimo komercinės veiklos teisėtumo ir galimai nesąžiningų sąlygų, o dėl žaidimo taisyklių ar kitos būtinos vartotojui informacijos apie žaidimo eigą, piniginius užmokesčius, laimėjimus ar jų atsiėmimą, skundą persiųsti kitai kompetetingai institucijai, pvz., Informacinės visuomenės plėtros komitetui. Abi institucijos išnagrinėjusios skundą pagal savo kompetenciją vartotojui turi raštu pateikti išvadas dėl jų atlikto tyrimo.

Deja, ne visos institucijos turi galias išspręsti ginčą iki galo taip, kaip tikisi vartotojas, pvz., įpareigoti grąžinti neteisėtai gautus užmokesčius, kuriuos internetinio žaidimo teikėjui sumokėjo vartotojas arba grąžinti pinigus už parduotą nekokybišką daiktą.

Kai kurioms institucijoms įstatymai suteikia galią paslaugų teikėją įpareigoti ginčo metu priimtą sprendimą įvykdyti, pvz., Ryšių reguliavimo tarnyba direktoriaus įsakymu turi teisę įpareigoti telefono ryšio operatorių kompensuoti vartotojui neteisingai priskaičiuotus užmokesčius už telefono ryšio paslaugas, jei skundo nagrinėjimo metu nepavyksta pasiekti taikaus sprendimo. Tokį įpareigojimą operatorius privalo vykdyti arba sprendimą gali apskųsti teisme. Kitoms institucijoms įstatymai suteikia galias išnagrinėjus vartotojo skundą priimti tik rekomendacinio pobūdžio sprendimus, pvz., Valstybinė ne maisto produktų inspekcija prie Ūkio ministerijos gali konstatuoti faktą, kad parduota nekokybiška prekė ir pardavėjui rekomenduoti grąžinti pinigus vartotojui arba pakeisti į kokybišką prekę. Jei pardavėjas nesutinka to padaryti, vartotojui belieka su institucijos pateiktomis išvadomis dėl pinigų grąžinimo kreiptis į teismą.

Ką daryti prieš pateikiant skundą institucijai?:

1. Patartina išsiaiškinti, kurios vartotojų teises ginančios ikiteisminės įstaigos kompetencijai priklauso ginčijami klausimai.

2. Kreiptis į įstaigą telefonu ar raštu dėl konsultacijos, kaip galima apginti savo teises ir apskųsti pardavėjo ar paslaugos teikėjo veiksmus, kokia forma turėtumėt pateikti prašymą ir kokio rezultato galite pasiekti pateikę skundą.

3. Apsispręsti, ar verta gaišti laiką, jei išnagrinėjus skundą įstaigos priimtos galimai jums palankios išvados galutinai neišspręs ginčo, pvz.: po rekomendacinio sprendimo jums vis tiek teks kreiptis į teismą.

4. Jei apsisprendėte, kad ikiteisminės įstaigos išsprestas ginčas jus tenkins galutinai arba jos išvados padės ginti jūsų teises teisme, parašykite jai prašymą.

[teisingiskundai]

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. reike pervadinti vartotoju teises i padaveju teises nes paprastu zmoniu negina

    ReplyDelete
  3. LABA DIENA, aš čia noriu jums pranešti gerų naujienų iš PROF CINDY INVESTMENTS paskolos pasiūlymo, tuščių bankomatų kortelių ir „Bitcoin Investments“. Ar bandėte gauti tikrą paskolos davėją, aš gavau savo verslo paskolos sumą €640 000,00 iš prof. Cindy Alberto, kad pradėčiau verslą. Ar jums reikia tuščios bankomato kortelės arba bitkoino, o bandant ją gauti kilo problemų? Čia yra Prof Cindy Investments tuščios bankomato kortelės pasiūlymas, paskolos pasiūlymas, Bitcoin / atkūrimo pasiūlymas, kurį lengva ir įperkama gauti ir jis gali būti pristatytas jums laukiant 48 valandas po to, kai iš jos pateiksite užsakymą el. paštu profcindyinvestments@hotmail.com

    MRS.CINDY INVESTMENTS TIKROS PATIKIMOS INTERNETINĖS PASLAUGOS INC@2023
    profcindyinvestments@hotmail.com

    ReplyDelete