Ar UAB “Inscribo” numeriu 1319 teikiamos “paslaugos” – įteisintas sukčiavimas mobiliaisiais telefonais?

Patarimas - nemokamas, tačiau turėtų būti naudingas daugeliui, todėl, jei norėtumėt atsidėkoti,  rekomenduokite jį nukentėjusiems (spauskite čia).

Didelio atgarsio komentaruose susilaukė „lrytas.lt“ straipsnis „Nauja telefoninių sukčių gudrybė – mokėti tenka už gautą žinutę“, apie galimą sukčiavimą UAB „Inscribo“ (kitaip - UAB "G International") numeriu 1319 „Omnitel“ vartotojams teikiamose paslaugose. Panašių straipsnių internete buvo ir daugiau, dar prieš pusmetį (rasite paspaudę čia, čia, čia ir čia), tačiau, atrodo, kad sukčiavimas internete ir mobiliųjų operatorių tinkluose tik plečiasi, vystosi, tokią veiklą prižiūrinčios valstybės institucijos jo sustabdyti nesugeba, o „veikėjai“ dažniausiai – vis tie patys. Virtualias pramogas siūlančios įmonėlės seniai pajuto aukso gyslą, kurią atvėrė interneto ir telefonijos teikėjai, įsileisdami pašalinių kuriamas menkavertes paslaugas į sąskaitas už ryšio paslaugas savo vartotojams, … žinoma, ne už ačiū (apie tai – kitame įraše). Tačiau, neapsiribodami vien abejotinos vertės pramoginiu turinio siūlymu, dažnai piktnaudžiaudami vartotojų patiklumu, „veikėjai“ susigundė išbandyti vis dar nebaudžiamą galimybę tiesiog įžūliai sukčiauti, nes vartotojų teises ginančios valstybinės institucijos, pasirodo, veikia pagal nekoordinuotus teisės aktus, nederina tarpusavyje savo veiksmų, neturi pakankamos kompetencijos ir dažnai net nežino, kuriai jų priklauso „tokių“ atvejų tyrimas ar visuomenės intereso gynimas.

Vartotojams tenka gintis patiems: įrodinėti savo nekaltumą neribojantiems gobšumo ryšio operatoriams, kurie, būdami suinteresuoti (turi sutartis ir beveik per pusę dalinasi tokiu būdu „gautas“ pajamas), nukentėjusiam vartotojui arogantiškai pareiškia, kad pramogų paslaugos – ne jų rūpestis ir nepagrįstai nuskaičiuoja dešimtis litų per mėnesį.

Taigi, ką daryti, jei užpuolė 1319 SMS po 10 Lt ir kaip susigrąžinti prarastus pinigus?:

1. Pasitikrinkite paskutines kelias telefono ryšio sąskaitas, ar jose yra užmokesčių už pramogines paslaugas.

2. Pagal ryšio operatoriaus detąliąją sąskaitą arba tiesiog kreipiantis į jį išsiaiškinkite, kurio partnerio paslaugos įskaičiuotos operatoriaus sąskaitoje. Operatorius privalo informuoti, kuris partneris naudoja sąskaitoje nurodytą trumpąjį numerį (pvz.: 1319 – UAB „Inscribo“).

3. Pateikite prašymą raštu (ne e-paštu, o užpildžius pasirašytą prašymą) Informacinės visuomenės plėtros komitetui (IVPK), ištirti, ar buvo pažeistas Informacinės visuomenės paslaugų įstatymas teikiant paslaugas, kurių neužsakėte ir negavote.

4. Jei IVPK raštu pateiktų išvadas, kad įstatymas – pažeistas, raštu kreipkitės su pretenzija į savo ryšio operatorių, reikalaudami kompensuoti nepagrįstai priskaičiuotus užmokesčius už neteisėtas paslaugas. Pridėkite IVPK išvadų kopiją.

5. Jei operatorius nesutiktų nepagrįstų užmokesčių kompensuoti, raštu kreipkitės į Ryšių reguliavimo tarnybą (RRT), prašydami išspręsti ginčą dėl nepagrįstai priskaičiuotų užmokesčių. RRT reikia pateikti iš IVPK gautų išvadų ir operatoriaus atsakymo į jūsų pretenziją kopiją (jei operatorius atsakė).

6. Kad užkirsti kelią sukčiavimui ateityje, raštu pateikite prašymą Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, apginti visuomenės interesą dėl nesąžiningą komercinę veiklą vykdančios įmonės.

Dėl prašymų pateikimo ir konkrečių atvejų galite kreiptis konsultacijų į aukščiau išvardintas atitinkamas valstybines įstaigas. Konsultuoja mielai :).

[teisingiskundai]

2 comments:

  1. Anonymous23:03

    Aisku rasyta jau apie jas, bet per velai pradejau dometis apie siuos el.pasto adresus, todel noriu dar karta perspeti zmones ,kad nepapultu ant situ veikeju>
    viena mokslas.referatai@gmail.com emesi praktikos ataskaita rasyti, turejo per menesi parasyti, taciau tempe guma iki triju menesiu ir galu gale dingo su visa jai duota medziaga > jos telefonas jei ka 863362099 gyvena seskines rajone

    kita veikeja emesi parasyti ese > studiju.darbu.rasymas@gmail.com , man skubiai reikejo, todel reikalavo visa suma pervesti, taciau pabijojau ir nevedziau, tai tada sutiko kad padarys man isimti ir leis tik avansa pervest i saskaita > Rekvizitai apmokėjimui:


    Sąskaitos Nr. LT15 7400 0214 4522 3830
    Gavėjas: Erika Paulauskaitė
    Mokėjimo paskirtis: pavedimas


    kuri gavusi po valandos atsiunte stai ka >

    Laba diena,

    Darbų užbaigti negalėsiu, siunčiu 30 Lt vertės 1 psl. esė.

    ir atsiunte kazkokia nesamone nukopinus is referato..

    NEUZKIBKITE bent JUS !!!!

    ReplyDelete
  2. LABA DIENA, aš čia noriu jums pranešti gerų naujienų iš PROF CINDY INVESTMENTS paskolos pasiūlymo, tuščių bankomatų kortelių ir „Bitcoin Investments“. Ar bandėte gauti tikrą paskolos davėją, aš gavau savo verslo paskolos sumą €640 000,00 iš prof. Cindy Alberto, kad pradėčiau verslą. Ar jums reikia tuščios bankomato kortelės arba bitkoino, o bandant ją gauti kilo problemų? Čia yra Prof Cindy Investments tuščios bankomato kortelės pasiūlymas, paskolos pasiūlymas, Bitcoin / atkūrimo pasiūlymas, kurį lengva ir įperkama gauti ir jis gali būti pristatytas jums laukiant 48 valandas po to, kai iš jos pateiksite užsakymą el. paštu profcindyinvestments@hotmail.com

    MRS.CINDY INVESTMENTS TIKROS PATIKIMOS INTERNETINĖS PASLAUGOS INC@2023
    profcindyinvestments@hotmail.com

    ReplyDelete