Skolų administravimo įmonės raginimas sumokėti skolą

Patarimas - nemokamas, bet, jei norėtumėt atsidėkoti, rekomenduokite jį (spauskite čia).

Kartais pasitaiko, kad dėl užmirštos senos skolos, dėl klaidos ar nesusipratimo gaunate skolų administravimo įmonės, pvz.: UAB "Gelvora" ar “Lindorff Oy” raginimą susimokėti. Ką daryti tokiu atveju?

Trumpai:
1. Kuo greičiau išsiaiškinkite, kokia paslaugų ar kredito įmonė perdavė asmens duomenis skolų administratoriui,
2. Skolų administravimo įmonei raštu pateikite reikalavimą pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą sunaikinti gautus duomenis, nutraukti išieškojimo veiksmus ir raštu paaiškinti asmens duomenų gavimo aplinkybes ir teisėtumą,
3. Jei įsiskolinimo paslaugas ar kreditą suteikusiai įmonei nepripažįstate, raštu pateikite jai pretenziją dėl skolos pagrįstumo ir asmens duomenų perdavimo išieškotojams teisėtumo,
4. Parašykite prašymą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai, ištirti jūsų asmens duomenų perdavimo ir naudojimo teisėtumą, pridėdami raštu teiktą pretenziją.

Išsamiau:
Jei apie skolą nieko nežinote, turite nedelsiant išsiaiškinti, iš kur ji atsirado ir kas jos reikalauja per išieškotojus ir imtis veiksmų, kad nekiltų problemų, pvz., dėl turimų banko sąskaitų blokavimo. Gana dažnai pasitaiko, kad apie skolą kokiam nors paslaugų teikėjui arba kreditoriui nežinote, nes dėl skolos jūsų ieško neteisingu adresu, kurį pakeitėte.

Gavę raginimą kuo greičiau išsiaiškinkite, kokia paslaugų ar kredito įmonė jus laiko skolininku ir perdavė jūsų asmens duomenis skolų administravimo įmonei. Jei įsiskolinimo nepripažįstate, raštu pateikite pretenziją dėl skolos pagrįstumo ir asmens duomenų perdavimo išieškotojams teisėtumo. Prieš atiduodant jūsų asmens duomenis skolų administravimo įmonei paslaugų teikėjas ar kreditorius privalėjo jus tinkamai informuoti apie įsiskolinimą, kaip to reikalauja Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas. Duomenų perdavimas gali būti teisėtas, jei skolininkas buvo tinkamai informuotas ir pagrįstai neginčijo skolos arba reikalaujamų netesybų. Taip pat pareikalaukite atšaukti skolų išieškojimo veiksmus.

SVARBU: Jei atsiradus skolai paslaugų teikėjas jus informavo apie tai, o jūs nesutinkate jos pripažinti, būtinai pateikite jam raštišką pretenziją ir pagrįskite savo nesutikimą. Tik tada duomenų perdavimas skolų administravimo įmonei gali būti pripažįstamas neteisėtu. Jei raštu neprieštaravote, skolos reikalavimo teisė gali būti teisėtai perduota skolų administravimo įmonei, o tada gintis sudėtingiau.

Skolų administravimo įmonei raštu pateikite reikalavimą sunaikinti gautus jūsų asmens duomenis ir apie tai jus informuoti raštu, kaip reikalauja Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas, taip pat pareikalaukite nutraukti ir atšaukti išieškojimo veiksmus ir paaiškinti asmens duomenų gavimo aplinkybes ir teisėtumą. Kartu pridėkite raštu paslaugų įmonei teiktą pretenzijos kopiją. Jei atsakyme nurodoma, kad skolos ir išieškojimo išlaidų reikalaujama teisėtai, žinokite, kad mokėti privalote tik teismo sprendimu, nes skolingas buvote ar esate tik įmonei, su kuria turėjote sutartį, o ne išieškotojams, kurie tik įsigijo informaciją apie jūsų skolą, gavo asmens duomenis ir už atlygį daro jums spaudimą dėl skolos.

Jei apie skolą tinkamai nebuvote informuotas ir ją raštu ginčijote, galite parašyti prašymą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai, ištirti jūsų asmens duomenų perdavimo skolų administravimo įmonei ir jų naudojimo teisėtumą, pridėdami raštu teiktą pretenziją.

Jei duomenys gauti ir naudojami neteisėtai, tai skolos, jos administravimo ir kitokie mokesčiai taip pat reikalaujami neteisėtai ir juos mokėti be teismo sprendimo neprivaloma.

[teisingiskundai]

26 comments:

  1. Anonymous11:33

    Sveiki,
    komentare gana svarbią vietą užima "asmens duomenys", "Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija", kas susiję su asmens duomenimis.
    Visgi panašias problemas patiria ir šimtai įmonių-įmonėlių. Ar tai reiškia, kad jų galimybės gintis silpnesnės? Kas keičiasi tokiu atveju?
    Pagarbiai, ačiū už gerus darbus.

    ReplyDelete
  2. teisingiskundai14:30

    Anaiptol, įmonės turi ne mažiau teisių. Jų santykiai tarpusavyje ir su reguliuojančiomis ar prižiūrinčiomis institucijomis dažniausiai grindžiami įstatymų bei taisyklių reikalavimais ir individualiomis sutartimis. Įmonės taip pat dažnai turi galimybę ginčus spręsti ikiteisminėse institucijose arba teismuose. Paprasti vartotojai laikomi silpnesniąja puse, todėl jų teisių gynimas teisės aktuose dažnai atskiriamas nuo ūkio subjektų teisių gynimo. Šiame tinklaraštyje daugiau dėmesio skiriame vartotojų problemoms.

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:59

    to teisingiskundai
    Labai netikėtai labai biurokratiškas atsakymas (ypač jei žiūrėsime 3 pirmus sakinius).
    Likusi dalis - gali būti visiška netiesa. ta prasme, yra tūkstančiai atvejų, kai įmonės ir "paprasti (?!) vartotojai" yra tas pats asmuo..

    O tokie ūkio subjektai, kaip šeimos, ūkiai - jie nieko nevartoja ar yra "nepaprasti" vartotojai?

    Ir gal nevisai off-topic: tikriausiai pagal šią logiką lygiai tokia pačia "silpnesniąja puse" laikytini ir asmenys, vagiantys iš ūkio subjektų? :D
    (atsakymo nebeprašoma)

    ReplyDelete
  4. teisingiskundai22:07

    Deja, mes nesijaučiame pakankamai kompetetingi patarinėti ūkio subjektams ar įmonėms, nes diplomų nėra :) O "vartotojais" vadiname tuos, kurie taip apibrėžti konkrečiuose įstatymuose, reglamentuojančiuose ikiteisminių institucijų kompetenciją, pvz.: VTAT ar RRT. Veikla užsiimantiems dažnai reikia kvalifikuotos teisininkų pagalbos, o ne mėgėjiškos.

    ReplyDelete
  5. Anonymous18:12

    Klausimas: ar įmonės privalo įteikti raginimą susimokėti skolą?

    Pakliuvau į situaciją kai buvau paduotas į teismą dėl skolos, tačiau jokių raginimų susimokėti skolą negavau. Po fakto bandant susitarti su ieškovu jis atsisakė dėl protingo skolos išdėstymo dalimis.
    Ar yra įstatymo numatyta privalomai raginti susimokėti skolą, o ne iškart traukti į teismą?

    ReplyDelete
  6. Anonymous20:09

    Ispejimo apie isiskolinima salygos turetu buti aprasytos jusu sutartyje. Paprastai buna nurodyta, iki kada reikia apmoketi gautas paslaugas, kaip ispejama, kada bus nutrauktas paslaugu teikimas. Taip pat gali buti nurodyta, per kiek laiko vartotojas turi pranesti apie savo adreso pasikeitima saskaitoms gauti. Jei pagal sutarti apie isiskolinima buvo bandoma vartotoja ispeti, tada imone pati gali nuspresti del kreipimosi i teisma. Imonei neapsimoka iskart kreiptis i teisma del skolos - brangu, todel ji visada siuncia ispejimus. Jei del kokiu nors priezasciu vartotojas nereaguoja, pvz.: negauna pastu, isvyko, neatsiliepia samoningai, tai imonei lieka nutraukti paslaugu teikima, kreiptis i skolu isieskotoja arba teisma. Cia imones pasirinkimas. Jei pajutote, kad nutruko paslaugu teikimas ar gavote skolos ispejima, geriau paciam kreiptis i imone ir aiskintis arba tartis. Imonei pigiau ieskoti taikaus sprendimo, bet jei susitarti nepavyksta, tada dazniausiai baigiasi teismu. Teismas pirmiausiai aiskinsis, ar pripazinti skola, o ne kokiu budu vartotojas apie ja suzinojo. Nebent, pagal sutarti imone ko nors neivykde ir del to skola pasidare didesne, nei vartotojas faktiskai gavo paslaugu. Tada yra galimybe tiketis mazesnes skolos priteisimo. Atidziai perskaitykit sutarti.

    ReplyDelete
  7. Sveiki, gavau 2 laiskus is Lindorff(juos atsiunte man i uzsieni) kad turiu skola pas Teo.lt 250lt nuo 2003m ir Oriflame 160lt 2001m.Paskambines jiems, paprasiau atsiusti sutarciu kopijas, bet ju man taip niekas ir neatsiunte,praejo daugiau kaip 4 menesiai.Gryzes Lietuvon kreipiausi i Teo.lt del skolos,jie man patvirtino kad as turejau skola,ir kad ji yra PARDUOTA Lindorff, ir kad dabar jie tvarko si isiskolinima.Dar Teo.lt patsake,kad si skola buvo perduota anstoliams,bet jie ja grazino atgal 2009metais manes nerade,nors Lietuvos banke pas mane buvo visados pinigu, kuriu butu uzteke visom skoloms susimoketi.Dabar bendra skolos suma su delspinigiais virsija 1000lt. Ar galima kaipnors uzgincyti ju sitokius veiksmus?As visus siuos metus negavau jokio ispejimo del jokios skolos,jie tik tvirtino, kad man siunte laiskus senu mano adresu.Isanksto dekoju uz jusu sugaista laika.

    ReplyDelete
  8. teisingiskundai21:23

    Harald'ui dėl Teo ir jūsų sutarties patarčiau pasikonsultuoti Ryšių reguliavimo tarnybos paslaugų skyriuje. Gal net parašyti jiems prašymą išnagrinėti ginčą, jei objektyviai jaučiatės esas teisus. Priklausomai nuo skolos susidarymo aplinkybių galima tikėtis teigiamo scenarijaus. Bent išsiaiškinsite, kokios sutarties sąlygos pažeistos ar ne. Lindorff iš jūsų galėtų prisiteisti tik, jei tikrai pažeidėte sutartį. Bet tą jie turės įrodinėti teisme, jei kreipsis. Vien skolą "nusupirkti" - nepakanka. Dėl Oriflame - neišku, kas per paslaugos, todėl siūlyčiau kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki dar karta,kreipiaus i Vartotoju teisiu apsaugos tarnyba,bet jie nieko negali padeti,nes neįvyko pirkimo - pardavimo sandoris tarp manes ir Lindorff, jie nagrineja tik tesioginius sandorius :)Tai vel noreciau jusu patarimo.As prasiau Lindorff pateikti sutarties kopijas su mano parasu(nes manau kad as buvau uz viska atsiskaites), bet jie man vis atsiuncia tik ieskovo mokejimo saskaita.Ar gali Lindorff reikalauti susimoketi nepateike jokiu sutarciu?Ir ar galejo Teo.lt ir Oriflame perduoti mano duomenis Lindorff neinformave manes?

      Delete
    2. teisingiskundai21:24

      Jei vartotoju tarnyba neturi ka nagrineti, tai reiskia Jus Lindorfui nieko neskolingi. Siulau parasyti jiems laiska, kad kreiptusi i teisma (jie nesikreips, nes neturi pagrindo :) ), o ju laiskus tiesiog deti i stalciu. Lindorfo tikslas - pasiekti, kad jus neatlaike spaudimo savanoriskai sumokesite, ko tik reikalauja. Is Jusu skola (jei tokia yra) gali issieskoti tik TEO ar Ori. Lindorfas gali tik padeti TEO ar Ori paruosti dokumentus del Jusu skolos teismui, bet tokios dideles kompanijos ir be ju pagalbos moka pasiruosti teismui. Lindorfui Jusu duomenis ieskovai galejo perduoti pagal savo sutarti su jais. Siulau klausima apie duomenu perdavimo teisetuma rastu uzduoti Valstybinėei duomenų apsaugos inspekcijai. Taip pat paklauskite, kokiu atveju skolos duomenu perdavimas reiskia ir isieskotojo teisiu i ja perdavima? Del isiskolinimo siulau aiskintis ne su Lindorf o su TEO ar Oriflame ar su kuo ten Jus turit nesusipratima.

      Delete
    3. Anonymous11:01

      Kai kreipiausi tiesiai i Teo lt, jie pasake kad skola perduota Lindorff ir kad dabar su jais reikia aiskintis.o lindorff paprasius sutarciu kopiju jie ju nepateikia.Ir isvis, ar yra senaties terminai skoloms?

      Delete
    4. manau jei turite tą Teo sąskaitą ( sakėte, kad Lindorf ją jum persiunčia vis) pagal ją sumokėkite tiesiai Teo tą sumą. O tie mulkiam išieškotojam spjaukit į veidą.

      Delete
  9. Anonymous18:03

    O ką patartumėte daryti, šiuo atveju. Buvau skolingas bankui susitarti, kad atidėtų skolą su jais nepavyko, na jie mane padavė į teismą teismas priteisė tą skolą bei perdavė išieškoti antstoliui su antstoliu pavyko susitarti, kad aš kiekvieną mėnesį į jo sąskaitą pervedinėsiu tam tikrą kiekį pinigų ir taip padeginėsiu skolą ir viskas buvo gerai iki Gelvora pradėjo siuntinėti registruotus laiškus kuriuose teigiama, kad bankas pardavė mano skolą jiems ir reikalauja sumokėti visą skolą iškart. Parodžiau tuos jų laiškus antstoliui tas pasijuokė ir patarė neimti tų laiškų į galvą. Ar verta man čia susirūpinti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. neverta jaudintis, skolų išieškotojai neturi jokio teisinio pagrindo, žaidžia tik žmonių baimėmis. o keisti žmonės gavę 20 lt sąskaita už mistinį skolos išieškojimą kažkodėl sumoka. Geriau visi man po 20 Lt perveskit :)

      Delete
  10. Raštu paprašykit, kad atsiųstų įrodymą - JŪSŲ skolos pirkimo sutartį, jei bankas apie tokį pardavimą neinformavo :). Taip pat paprašykit detaliai paaiškinti, iš ko susideda Gelvoros reikalaujama sumokėti suma.

    ReplyDelete
  11. Anonymous21:06

    Turiu klausimeli viena. Patekau i tokia situacija kai gavau skolos isieskojimo lapa 4 dienomis veliau nei susimokejau skola. Kaip tureciau elgtis sioje situacijoje? Nes man atsiustas priminimas. skola sumoketa 20 diena gauta 24 lapas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ignoruoti skolos išieškotojus, tegul žaliuoja iš pykčio kad negaus 20 litų už nieką

      Delete
  12. Anonymous21:25

    Sveiki, turejau Teo sutarti 1.5 metams. Ir negalejau moketi paskutinius du men, ko pasekoje Teo nutrauke sutarti ir priskaiciavo man ne tik skola, bet 400LT irangos mokesti (ja is principo bet kada galiu grazinti) ir 1800Lt netesybu uz suteiktas nuolaidas ivedimo metu (tipo nemokamas ijungimas ir pan..). Db praejo jau bene 3 metai ir parase man kazkoks julianus incaso, kurie reikalauja visa tai sumoketi. As galiu sumoketi savo skola, ir tarkim dar tuos du men., bet tikrai nenoriu moketi 2200Lt uz netesybas ir iranga. Kaip galeciau apsiginti savo nuomone? Nes Julianus incaso man cia atsiuncia saskaita ir pan.. ir laiskucius, kuriuose reikalauja ir terorizuoja sumoketi skola. Aciu uz patarima.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. keista, pvz. man lindorffe teisininko konsultacija praejo labai sekmingai ir kaip tik viska padejo lengvai labai ispresti.

    ReplyDelete
  15. Na jei skola nėra labai didelė tai, manau, viskas lengvai ir be pasekmių išsprendžiama. Svarbiausia išsiaiškinti priežastis, iš kur skola susidarė ir kodėl.

    ReplyDelete
  16. Sveiki, ar galima susisiekti asmeniškai?

    ReplyDelete
  17. Sveiki. Pas mane įdomi situaciją su UAB sergel. Prieš keletą mėnesių sužinojau jok esu skolingas viasat uz paslaugas 2012. Pareikalavau kad sergel ir viasat pateiktų duomenis ar tikrai 2012 metais teikės. Nes sutartis buvo 36 mėn. O reikalauja už papildomus metus. Aš sergel ir viasat parašiau jok man įrodytų jok viasat paslaugų kortele kuria turėjau veikė 2012 metais. Bet UAB sergel man tik sako jok skola įrodo ne apmokėta faktūra. Ką man tokiu atveju reikia daryti?

    ReplyDelete
  18. Nenori pateikti kaip buvo naudoti mano duomenis na tiesiog neteikia informacijos tik reikalauja menamos skolos

    ReplyDelete
  19. Svarbu žinoti, kad, kai skolos suma viršija 25 MMA (šiuo metu 16k Eur), galima pasvarstyti apie tokių skolų nusirašymą, išsikeliant fizinio asmens bankroto bylą. Dažnu atveju jau vien inicijuojant bankrotą, tokie išieškotojai kaip Gelvora ar Lindorf (dabar Intrum) eina į kompromisą ir su jais galima susitarti tik dėl dalies skolos padengimo, likusią skolą nubraukiant.

    ReplyDelete
  20. Anonymous21:04

    Sveiki galima kazkur su jumis susisiekti?

    ReplyDelete