Ar PVM tarifo padidinimas tai kainos pakėlimas?

Patarimas - nemokamas, bet, jei norėtumėt atsidėkoti, rekomenduokite jį (spauskite čia).

Vyriausybės nutarimu vėl keičiamas PVM tarifas, aišku, ne mažinamas, o didinamas iki 21%. Kaip pardavėjai ir paslaugų teikėjai žada pasielgti su savo produktų kainomis? Vieni suskubo viešai pasižadėti, kad šį PVM tarifo padidinimą prisiims sau į sąnaudas (TEO LT, “Penki kontinentai”), kiti, kad PVM tarifo padidėjimo vartotojams nekompensuos (“Bitė Lietuva”, “Omnitel”, “Tele2”) arba kompensuos tik dalinai ir kainos pakils tiek, kiek didinamas PVM mokestis. Komentuodami šį klausimą kai kurie operatoriai interpretuoja, kad kainos nedidėja, nes nekeičiamas jų bazinis tarifas, tačiau jei sutartyje nurodyta galutinė kaina su PVM mokesčiu, kaip reikalauja įstatymai, tai ji tokia ir turėtų likti pasikeitus PVM. Jei dėl naujo PVM tarifo mokėti reiks daugiau, tai jau kainos padidinimas.

Kaina yra viena iš esminių sutarties sąlygų, todėl vadovaujanti Elektroninių ryšių paslaugų teikimo taisyklių (toliau – Taisyklės) 12 punktu, apie kainų didinimą vartotojai turi būti įspėti ne mažiau, kaip prieš 30 dienų, t.y., jei operatoriai nuo rugsėjo 1 d., kai įsigalios naujas PVM tarifas, taikys padidintas kainas, apie tai jie vartotojams turėjo tinkamai pranešti dar prieš mėnesį. Tokiu atveju operatoriai vartotojus taip pat turėjo informuoti apie tai, kad, jei su kainų pakėlimu jie nesutinka, turi teisę nutraukti sutartį anksčiau laiko, netaikant jokių netesybų.

Jei apie kainų padididėjimą dėl PVM operatorius jums nepranešė raštu (registruotu laišku), tai apie kainų padidinimo faktą sužinosite gavę sąskaitą. Registruoto laiško arba sąskaitos, kurioje nurodyta padidinta kaina gavimas patvirtina, kad operatorius pakeitė jūsų sutarties sąlygas, t.y. padidino kainas, todėl, remiantis Taisyklių 12 punktu, jūs įgyjate teisę nutraukti sutartį anksčiau laiko be netesybų. Tiesa kainos padidinimą dėl PVM operatorius gali užginčyti teisme, jei jūsų sutartyje buvo nurodyta, kad PVM padidinimas nėra laikomas kainos padidinimu. Tokia formuluotė dėl PVM tikriausiai jau yra įrašyta naujose tipinėse opertatorių sutartyse, bet seniau sudarytose sutartyse tokios išlygos nebuvo, todėl kainos padidinimą ginčyti operatoriams bus sunku.

Taigi, istorija su tuo pačiu grėbliu dėl kainų didinimo ir vartotojų teisės išeiti pas kitą operatorių vėl kartojasi, tik šį kartą gumbų gali prisirinkti ne tik “Omnitel” (dėl “Asmeninio”) bet ir “Bitė”, “Tele2” ar smulkesni operatoriai.

Ką reikia daryti, norint nutraukti sutartį padidinus kainas?:

1. Įsitikinti, kad sutartyje nėra išlygų, kad PVM tarifo padidėjimas nėra laikomas kainos padidinimu ir kainos nurodytos tik galutinės, t.y. tik su PVM.
2. Jei kainos pakeistos, raštu operatoriui pateikti pretenziją dėl nesutikimo su jų padidinimu ir reikalavimą netaikyti netesybų ar kitų su sutarties nutraukimu susijusių mokesčių.
3. Raštu pranešti operatoriui apie sutarties nutraukimą dėl padidintų kainų arba informuoti, kad dėl šios priežasties numerį perkeliatę į kito operatoriaus tinklą.
4. Jei sutartį nutraukus operatorius pareikalautų sumokėti netesybas, raštu kreiptis į Ryšių reguliavimo tarnybą su prašymu išspręsti ginčą dėl neteisėtai reikalaujamų netesybų.


[teisingiskundai]

5 comments:

  1. Anonymous16:57

    kam pavyko nutraukti sutarti be islygu? pas Tele2?

    ReplyDelete
  2. Anonymous23:52

    Paskambinau i RRT. Paklausiau del PVM. Patvirtino, kad tai kainos pakelimas. Paaiskino, kad netesybos nepriklauso, o jei operatorius reikalauja, pakonsultavo del apskundimo. Dabar krapstau pakausi :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous08:54

    Tai jei kam pavyks be netesybu atskratyti sutrati praneskit :) nors realiai galesime pradeti daryti kai gausime naujas saskaitas :)

    ReplyDelete
  4. Anonymous19:21

    Ar tai ne klaidinantis straipsnis? Pasiskambinus į RRT, visiškai priešingą informaciją gavau..

    ReplyDelete
  5. [teisingiskundai]23:43

    Bent jau 2009 m. rudeni RRT dar laikesi tokios nuomones, kad, jei nauja galutine kaina su PVM didesne, nei vartotojo sutartyje, tai - kainos pakelimas. Gal teisininkai pasikeite :) arba yra kokiu kitu nauju isaiskinimu. Tokiu atveju geriausia i RRT parasyti uzklausima rastu. Atsakyma turetu pasirasyti vienas is atsakingu vadovu ;)

    ReplyDelete